«Το μέλλον είναι αόρατο» είπε ο αξιόλογος λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόρδας την ημέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μας το δεύτερο lockdown εξαιτίας του covid-19.

Ένα χρόνο πριν, αν κάποιος μας έλεγε τι θα συνέβαινε στους ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, το πιθανότερο να το θεωρούσαμε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς όμως είναι η νέα πραγματικότητα παγκοσμίως που μας βασανίζει σε όλους το τομείς .

Ένας ιός που έχει φέρει στην κυριολεξία τα πάνω κάτω στις ζωές μας. Kι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις – ελπίδες ήταν ότι την καλοκαιρινή περίοδο ο ιός θα «έσβηνε» λόγω ζέστης, δυστυχώς διαψεύστηκαν.

 

Αν κάτι με παραξενεύει σε όλη αυτή την δύσκολη, απαιτητική περίοδο που διανύουμε, είναι η ανώριμη αντιμετώπιση κάποιων ανθρώπων που είτε θεωρούν πως δεν υπάρχει ο ιός, είτε βάζουν σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο του εαυτού τους, αλλά και των υπολοίπων.

Ο covid-19 μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους. Δεν κάνει διακρίσεις.

Λίγες μέρες πριν παρακολούθησα στις ειδήσεις κάποιου μεγάλου καναλιού την περιγραφή μιας νοσοκόμας για το τι συμβαίνει στις ΜΕΘ. «Μη με διασωληνώσετε, θα προσπαθήσω να αναπνέω καλύτερα» ήταν τα λόγια ενός συνανθρώπου μας που δίνει μάχη για τη ζωή του εξαιτίας του κορωνοιού. Και συνεχίζω να απορώ και να θυμώνω με όλους εκείνους τους  απείθαρχους που ρισκάρουν τις ζωές όλων μας με την ανεύθυνη κι ανισόρροπη συμπεριφορά τους.

 

Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό που συμβαίνει και όχι μόνο δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια φυσιολογική πραγματικότητα, αλλά φέρνει και τραγικές συνέπειες στην οικονομία.  Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι δικές μας κινήσεις ορίζουν όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και των συνανθρώπων μας.

Οκτώ μήνες πριν, ξεκίνησε η πρώτη στήλη του κλικ, #μένουμε_ασφαλείς, για τον κορωνοιό. Ακολούθησαν άλλες τρεις (#βγαίνουμε_από_το_σπίτι & #καλοκαίρι&covid19#φθινόπωρο&covid19), και συνεχίζουμε με την πέμπτη στήλη #Covid19_&_Lockdown _No2, με σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους για θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον covid-19. Οι ερωτήσεις μας αλλάζουν και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις εξελίξεις.

 

Mε την ευχή να μην συνεχιστούν για καιρό τέτοιες στήλες αφιερωμένες στον κορωνοιό, γιατί όσο υπάρχουν θα σημαίνει ότι ο covid-19 ακόμα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις ζωές  μας.

Ας δούμε την άποψη της κας Τζίνας Θανοπούλου.

Περιμένατε να γίνει αυτό το δεύτερο lockdown; Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν μάθατε γι’αυτό; 

Ναι το περίμενα γιατί λόγω επαγγέλματός μου σαν Συμβουλευτική Ψυχολόγος, έχω πολύ συχνή επαφή με νεαρά παιδιά και εφήβους και γνώριζα το lifestyle των νεαρών παιδιών και είχα συνειδητοποιήσει ότι δεν προσέχουν με διασκεδάσεις και απροσεξία και είχαν βάλει την υγεία τους καθώς και των οικείων τους, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων σε ρίσκο !  Δυσυχώς περίμενα ότι αργά ή γρήγορα ότι θα ακολουθούσε ένα δεύτερο lockdown. Επίσης, επειδή η οικογένειά μου βρίσκεται στο ιατρικό χώρο, γνώριζα από το πρώτο χέρι την έξαρση του Κορωνοιού. Η πρώτη μου αντίδραση όταν το έμαθα, δυστυχώς δεν ξαφνιάστηκα γιατί ήταν αναμενόμενο ….. δυστυχώς !

Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι οδήγησαν την χώρα μας σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση; 

Πιστεύω ότι η έλλειψη  Υπευθυνότητας ορισμένων συμπολιτών μας, όπως η άρνηση να φορέσουν μάσκα, να υπακούον στις οδηγίες των Ειδικών καθώς επίσης η Ανεύθυνη Συμπεριφορά, μερικών νέων ατόμων όπου συνήθιζαν να συναθροίζονται σε μεγάλα νούμερα σε πλατείες, σε κλαμπ, σε μπαράκια πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, χωρίς προστασία κλπ. και δυστυχώς να επισκέπτονται ανεύθυνα πιο μεγάλους σε ηλικία,  ηλικιωμένους γονείς, παππούδες κλπ χωρίς προστατευτική μάσκα. Τελικά η έλλειψη Υπευθυνότητας, Σοβαρότητας, Σωστής κρίσης από μια μεριά του πληθυσμού ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν την χώρα μας σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση.

Θεωρείτε ότι υπήρξαν λάθη από τη μεριά της κυβέρνησης όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ; Τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει από τη στιγμή που πολλοί πολίτες ήταν κράτησαν στάση ανευθυνότητας και απειθαρχίας ; 

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε για μια τέτοιου βεληνεκούς πανδημία, σε όλο το κόσμο, που κανείς δεν είχε συναντήσει πριν… Δυστυχώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την κοινωνία και ακόμα και για την επιστημονική κοινότητα που δεν γνώριζε τις συνέπειες και πως να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Για πόσο καιρό κρίνετε ότι θα ότι θα έχουμε lockdown ;

Το 2ο Lockdown πιστεύω ότι θα ισχύσει μέχρι την αρχή Δεκεμβρίου, ελπίζω όχι πιο πολύ…. για να μπορέσει να δουλέψει η Αγορά για να και να βοηθηθεί και η οικονομία… Είναι σημαντικό να βοηθηθεί πρωταρχικά η ΥΓΕΙΑ, αλλά και η οικονομία

Όλη αυτήν την περίοδο της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοιού, υπάρχει κάτι που σας έχει δυσαρεστήσει ή δυσκολέψει ιδιαίτερα;

Μου έκανε πολύ αρνητική εντύπωση η ανευθυνότητα & η έλλειψη σοβαρότητας μερικών πολίτων, μερικών νεαρών και ενηλίκων, που αντιμετώπισαν τα γεγονότα γύρω από το Κορωνιό, τα κρούσματα και τις επισημάνσεις των Ειδικών  με ειρωνείες, με άσκοπη κριτική  και αμφισβητήσεις.  Με στεναχώρησε,  με δυσαρεστήσε ιδιαίτερα αυτού του είδους η συμπεριφορά και κριτική χωρίς νόημα και ουσία !!!

Τι πιστεύετε για τους ψεκασμένους συνομωσιολόγους, που όχι μόνο αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού αλλά παρακινούν τον κόσμο να μην παίρνει μέτρα προστασίας;

Για τους «ψεκασμένους συνομωσιολόγους» πιστεύω ότι έχουν απόλυτη έλλειψη υπευθυνότητας και σοβαρότητας, καθώς και έλλειψη Συναισθηματικής Νοημοσύνης !

Έχετε να μας διηγηθείτε κάποιο περιστατικό ανεύθυνης συμπεριφοράς στο οποίο ήσασταν μάρτυρες;

Ήμουν παρούσα σε κάποια διαδήλωση στο Σύνταγμα που μερικοί «ψεκασμένοι συνομωσιολόγοι» έβγαζαν και πατάγανε τις μάσκες τους επιδεικτικά ….Πιστεύω ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά ανεύθυνη συμπεριφορά. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ανθρώπους με έλλειψη Συναισθηματικής Ωριμότητας & Νοημοσύνης !

Αν μπορούσατε να θέσετε ένα ερώτημα στον πρωθυπουργό μας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στον κ. Τσιόδρα και στον κ. Τσίπρα, σχετικά με την νέα πραγματικότητα εξαιτίας του covid-19, ποιο θα ήταν αυτό;

Εάν σύντομα θα χορηγηθεί το εμβόλιο στους πολίτες και αν θα ξεκινήσει η χορήγηση στις ευπαθείς ομάδες και στο νοσηλευτικό προσωπικό αρχικά και σε ποιο διάστημα αναμένεται να εμβολιστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας.

Αν τα πράγματα με την Τουρκία εξελιχθούν σε στρατιωτική σύγκρουση τι θα κάνετε;

Θέλω να πιστεύω ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποφευχθεί μέσω διπλωματικών ελιγμών γιατί μια στρατιωτική σύγκρουση δεν θα ωφελήσει καμία χώρα ιδιαίτερα εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας.

Ποιες δραστηριότητες πιστεύετε ότι θα επιβιώσουν από αυτήν την κρίση;

Οι δραστηριότητες που θα επιβιώσουν, είναι αυτές που μπορούν να λειτουργήσουν μέσω του διαδικτύου zoom, webinars που ωφελούν την Ψυχική και Πνευματική Ισορροπία και Ανάπτυξη των συμπολιτών μας, αλλά και οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες, η συμβουλευτική και οι ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες θα επεκταθούν πολύ το επόμενο χρονικό διάστημα που μπορούν να γίνουν μέσα από το διαδικτυο.

 

Share