Πρόσφατο Αρθρο μου / Interview που έδωσα στο Thrive Global.gr με θέμα:
«Πως οι ΓΟΝΕΙΣ να βοηθήσουν & θωρακίσουν τα ΠΑΙΔΙΑ τους στις Δύσκολες καταστάσεις & δοκιμασίες, όπως: Απώλειες, Ασθένειες, Ξαφνικές Αλλαγές, Πανδημίες, Covid-19, με καλλιέργεια της ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, E.Q. & το σωστό παράδειγμα ζωής & πράξης των Γονιών τους!
Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές σε ομιλίες και στις συνεντεύξεις μου:
«Τα παιδιά κάνουν ότι κάνουμε στη Πράξη και όχι μόνο ότι λέμε στη Θεωρία
 

Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθετε:

-Πώς η Συναισθηματική Νοημοσύνη θωρακίζει τα παιδιά.

-Γιατί είναι σημαντικό να διατηρούν οι Γονείς την ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ τους.

Μπορεί όλο σας το άγχος ως γονείς να περιστρέφεται γύρω από το πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από την επιδημία του κορονοϊού, όμως, η αλήθεια είναι ότι ο ανεξέλεγκτος πανικός, το άγχος και το στρες κάποιες φορές μπορεί να δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι η ίδια η διάδοση του ιού.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν σε μια δύσκολη κατάσταση. Αυτό που δεν αντέχουν συνήθως είναι το ανεξέλεγκτο άγχος των γονιών τους σχετικά με αυτήν. Γι΄αυτό λοιπόν οι Γονείς πρέπει να πούν:

  

Όπως εξηγεί η Ψυχολόγος Τζίνα Γ. Θανοπούλου, είναι σημαντικό σε τέτοιου είδους καταστάσεις να  αποκτήσουμε τη σωστή πληροφόρηση οι Γονείς και τα Παιδιά από έγκυρες επιστημονικές πηγές. Καλό όμως είναι να πληροφορούμαστε όσο χρειάζεται, χωρίς υπερβολές. Πρέπει να  σταματήσουμε τη συνεχή εμμονική πληροφόρηση από τις ειδήσεις, ανεπιβεβαίωτες φήμες και πληροφορίες από το διαδίκτυο που ταράζει την ψυχραιμία και την ηρεμία μας καθώς και να ακολουθήσουμε τα κατάλληλα βήματα και τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Έτσι μόνο θα είμαστε προστατευμένοι. Το να ακούμε συνεχώς ειδήσεις και να πανικοβαλλόμαστε δεν κάνει καλό στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Τα παιδιά να θυμόμαστε, ακόμα κι αν δεν έχουμε συνεχώς την τηλεόραση ανοιχτή,  ακούνε τους Γονείς να μιλούν και να αναμεταδίδουν τις ειδήσεις από την επικοινωνία με τους άλλους. Οι Γονείς λοιπόν πρέπει να βάλουν μέτρο σε αυτή τη συνήθεια και να μην πανικοβάλουν τα παιδιά χωρίς λόγο.

«Ναι» στην ενίσχυση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας αλλά και τους εαυτούς μας, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης ξαφνικών αλλαγών, δοκιμασιών, ασθενειών – όπως η διάδοση του κορονοϊού – χωρίς πανικό, χρειάζεται όχι μόνο ψυχραιμία αλλά και σωστή χρήση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης σύμφωνα με την Τζίνα Γ. Θανοπούλου.

 

Όπως η ίδια εξηγεί, η Συναισθηματική Νοημοσύνη από την παιδική ηλικία, εφηβεία και ενηλικίωση περιγράφεται ως η ικανότητα των ανθρώπων να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, αλλά και των άλλων (Ενσυναίσθηση), να μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συναισθημάτων που βιώνουν καλλιεργώντας σταδιακά την ωριμότητά τους, να χρησιμοποιούν τη Συναισθηματική Νοημοσύνη, ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς, αναπτύσσοντας έτσι Ευελιξία, Ψυχραιμία, Ισορροπία.

Όπως εξηγεί η Ψυχολόγος, η καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (E.Q.) συνδέεται μεταξύ άλλων και με την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί δεδομένες εξωτερικές κοινωνικές συνθήκες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει παιδιά, αλλά και ενήλικες, να προσαρμόζονται σε καινούργιες και διαφορετικές κοινωνικές, προσωπικές, διαπροσωπικες συνθήκες και δοκιμασίες, αναπτύσσοντας την προσαρμοστικότητα και την ψυχραιμία τους.

Ο γονιός πρέπει να αποτελεί Θετικό Πρότυπο

Σε στιγμές κρίσης και γενικότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και ανατροφής του παιδιού δεν έχει τόση σημασία τι κάνει ο γονιός για το παιδί του ή τι του λέει, όσο τι τον βλέπει το παιδί να κάνει. Αυτό που σίγουρα έχει διαπιστωθεί, εξηγεί η Δρ. Θανοπούλου, είναι ότι τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες που έχουν μεγαλώσει με αρχές που υποστηρίζουν τη Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι πιο καλά προετοιμασμένα και οχυρωμένα.

 

Τι μπορεί να βοηθήσει τους αγχωμένους γονείς

Για κάθε αγχωμένο, λόγω των περιστάσεων, γονιό, η Τζίνα Γ. Θανοπούλου συστήνει ασκήσεις Μindfulness (Ενσυνειδητότητας), που έχει φανεί ότι βοηθάνε στην κατάκτηση της Ψυχραιμίας & Θετικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας.

Επίσης, συστήνει Διαλογισμό, Θετική Απεικόνιση, όπως επίσης Καλό Υπνο, Υγιεινή Διατροφή και Ασκηση στη φύση. Σε περιπτώσεις πανικού, εξηγεί ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ η Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και η Συμβουλευτική. Ο γενικός κανόνας πάντως που ισχύει είναι ότι, όταν είναι ήρεμοι οι γονείς, είναι συνήθως και τα παιδιά! Επομένως, η κατάκτηση της ηρεμίας πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο σε στιγμές αυξημένου στρες.

Share