ΠΑΙΔΙΑ-ΚΑΙ-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ & TV/ ΜΜΕ

Η έκθεση των παιδιών στο Διαδίκτυο, Τηλεόραση, ΜΜΕ πρέπει να είναι επιλεκτική ανάλογα με την ηλικία τους και την εξελικτική του φάση. Στην πιο μικρή ηλικία περιορισμένη έκθεση , με μερικά προγράμματα ψυχαγωγικά, εκπαιδευτικά. Αργότερα όταν τα παιδιά μεγαλώσουν μπορούν να βλέπουν και ψυχαγωγικά και ενημερωτικά & εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως ντοκιμαντέρ κτλ. πάντα με την παρακολούθηση και έγκριση των γονιών.

Η Τηλεόραση, το Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ δεν έχουν πάντα μόνο κακή επιρροή. Μπορεί να έχουν και καλή, αν έχει προηγηθεί η σωστή επιλογή και επίβλεψη από τους γονείς. Αυτοί πρέπει να έχουν πάντα επίβλεψη & επιλογή τι βλέπει το παιδί και σε τι είναι εκτεθειμένο. Αυτό ισχύει και για TV & Internet & παιχνίδια στον υπολογιστή. Όλα με μέτρο & συνεχή παρακολούθηση από τους γονείς.

Το σωστό είναι ούτε να στερούμε το παιδί από την ενημέρωση και τα πιο μικρά από ορισμένες ταινίες και εκπομπές ιδιαίτερα διασκεδαστικές, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύουμε από τα αρνητικά μηνύματα ορισμένων προγραμμάτων, τις αρνητικές επιρροές και άλλους κινδύνους του Διαδικτύου.

Να διδάξουμε στα παιδιά μας διάκριση, επιλογή και την αποφυγή αρνητικών προτύπων, αλλά αντίθετα υιοθέτηση μοντέλων και σωστών ποιοτικών προτύπων. Επίσης πρέπει να μάθουν τον ελεύθερο χρόνο τους να τον ξοδεύουν με ουσιαστικό τρόπο. Να κάνουν και άλλα ευχάριστα πράγματα, όπως σπορ, επαφή με φύση, παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο και επικοινωνία με άλλα παιδιά , ζωγραφική, χορό κτλ. Και όχι μόνο παθητικά να κάθονται μπροστά στην τηλεόραση ή σε έναν υπολογιστή.

Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι γονείς με το δικό τους παράδειγμα στάσης και τρόπου ζωής. Αν οι γονείς είναι παθητικοί ,μπροστά στη TV και το παιδί τους θα κάνει το ίδιο. Πρέπει ο γονιός με τις επιλογές του να δείχνει στο παιδί και άλλες διεξόδους & τρόπους διασκέδασης, μέσω άθλησης, επαφής με τη φύση, σπορ, ενασχόληση με τέχνες κτλ. Όχι μόνο παθητική τηλεόραση, Διαδίκτυο και παιχνίδια διαδικτυακά που είναι η εύκολη αλλά όχι η καλύτερη λύση.

Οι γονείς είναι οι καθρέπτες των παιδιών τους. Τα παιδιά θα μιμηθούν τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των γονιών τους. Αν οι γονείς είναι απορροφημένοι από το Διαδίκτυο τότε και τα παιδιά θα κάνουν το ίδιο. Κάνουν ό,τι βλέπουν, ό,τι κάνουν, και όχι μόνο ό,τι λένε οι γονείς!

Share