Πώς να εμπνεύσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν Υγιή Αυτοεκτίμηση”

bck-groupΣχέση Αυτοεκτίμησης με τη Συναισθηματική Νοημοσύνη και πως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να την αναπτύξει με υγιή και ισορροπημένο τρόπο.

Ένα συναισθηματικά έξυπνο παιδί με υγιή Αυτοεκτίμηση έχει μια «Αόρατη Πανοπλία» που μπορεί να το προστατέψει από προκλήσεις/ κινδύνους/ δοκιμασίες στη ζωή, να το κάνει δυνατό και να το βοηθήσει να αναπτύξει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά και αξίες, πάντα σε συνδυασμό με την Εξελικτική του Ηλικία/ Φάση/ Ωριμότητα ( Developmental Phase/ Maturity ) :

Το παιδί έχει την ικανότητα :

-Να αναπτύσσει Γνωστική Ικανότητα, (Cognitive Ability), σε συνδυασμό με το μοναδικό δυναμικό του ( unique potential ).

– Να εκφράσει και διαχειριστεί αληθινά αισθήματα και τελικά να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με το περιβάλλον του.

– Να αποκτήσει Αυτοέλεγχο (Self Control) και να αρχίσει να προστατεύει τον εαυτό του από Εξωτερικούς Κινδύνους. Επίσης το παιδί αρχίζει να ακούει και να λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις, προτάσεις των γονιών του και άλλων σημαντικών ατόμων/ συμβούλων.

Να κάνει επιλογές ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας του.

-Να αναπτύσσει Εν συναίσθηση (EMPATHY), τη σημαντική ικανότητα να συναισθάνεται με άλλους.

Να επιλύει Συγκρούσεις αποτελεσματικά σε μικρά καθημερινά προβλήματα.

Να θέτει Υγιή Όρια και Περιορισμούς στην καθημερινή του ζωή.

Να Αναλαμβάνει Ευθύνες ,μικρότερες στην αρχή και αργότερα πιο σοβαρές.

-Να αποκτήσει Συναίσθηση του εαυτού, (Self Awareness), αποδοχή του Εαυτού και των Άλλων, με δυνάμεις και αδυναμίες, με προτερήματα & ελαττώματα .

Οι σύμβουλοι/δάσκαλοι/ γονείς πρέπει να έχουν σαν σκοπό να εμπνέουν τους μαθητές/ παιδιά και να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν υγιή Αυτοεκτίμηση, & πρέπει να τους παρέχουν ένα παράδειγμα συμπεριφοράς. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. “ Τα Παιδιά κάνουν ό,τι κάνουμε, όχι μόνο ό,τι λέμε”.

Οι σύμβουλοι/ δάσκαλοι/ γονείς μέσω της Συμβουλευτικής μεθόδου που ακολουθεί σημαντικές αρχές και αξίες, όπως Ενσυναίσθηση, Σεβασμό, Επικοινωνία, Συνεργασία, Υπευθυνότητα να εμπνεύσουν τους μαθητές/παιδιά να αναπτύξουν μια Υγιή Αυτοεκτίμηση:

 • Να είναι ενήμεροι για τα συναισθήματα των μαθητών/παιδιών. Οι Γονείς μπορούν να το κάνουν αυτό παρατηρώντας τα παιδιά τους και το μοναδικό τους τρόπο έκφρασης, αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους καθώς και να μοιράζονται μαζί τους διάφορες δραστηριότητες,. Να ακούνε τι χρειάζονται τα παιδιά να εκφράσουν συναισθήματα, διλήμματα, σκέψεις, φοβίες, όνειρα και να συζητούν μαζί τους με υπομονή και αγάπη ( Quality Communication ).
 • Να αναγνωρίζουν τη συναισθηματική ανταπόκριση των μαθητών/ παιδιών θετική ή αρνητική, σαν μια ευκαιρία για Επικοινωνία, Ανάπτυξη και Εξέλιξη.

– Να ακούνε τους μαθητές/παιδιά με περισσότερη Ενσυναίσθηση.

 • Να Επιβεβαιώνουν τις Σκέψεις, Ιδέες, Όνειρα, Αισθήματα, Διλήμματα των παιδιών, ακόμα κι αν τα δικά τους είναι διαφορετικά από εκείνων..
 • Να βοηθoύν τα παιδιά να βρουν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης να καλλιεργήσουν τις ιδέες τους & τα όνειρά τους, μέσω της βοήθειας τεχνών, αθλητισμού, φύσης, δραστηριοτήτων, παιχνιδιών, κ.λπ.).
 • Να Εμπνέουν τα παιδιά να συνειδητοποιούν τα όρια στους τομείς της προσωπικής, διαπροσωπικής, ακαδημαϊκής τους ζωής και την ίδια στιγμή να τα βοηθούν να Εξερευνήσουν στρατηγικές να επιλύσουν τα καθημερινά τους προβλήματα με αποτελεσματικό τρόπο.

Πώς οι ενήλικες εμπνέουν στα παιδιά Αξίες Καλής Επικοινωνίας και Συνεργασίας, όπως Φροντίδα, Αγάπη, Ενδιαφέρον, Εν-Συναίσθηση, Υπομονή, Επιμονή, Ευελιξία, και Ισορροπία ;

Η Καλή Επικοινωνία μεταξύ Ενηλίκων και παιδιών περιλαμβάνει πρώτα να ακούμε το παιδί μας με απλά, ξεκάθαρα λόγια. Η επικοινωνία δεν είναι μόνο προφορική αλλά είναι βασισμένη σε μη λεκτική ανταλλαγή συναισθημάτων, ιδεών, ονείρων, ελπίδων. Περιλαμβάνει Ανταλλαγή και Μοίρασμα μέσω δραστηριοτήτων που απολαμβάνουν μαζί, με ή χωρίς τη χρήση λέξεων, όπως τέχνη, μουσική , χορός, σπορ, παιχνίδια στη φύση κ.λπ.

Επίσης περιλαμβάνει την υιοθέτηση σωστών συνηθειών στη ζωή των παιδιών, όπως σωστό πρόγραμμα, σεβασμό στους άλλους ανθρώπους, τοποθέτηση ορίων και Υπευθυνότητας κ.λπ. Αυτό βελτιώνεται με την αύξηση κινήτρων π.χ. όταν έχουν μια θετική συμπεριφορά να επιβραβεύονται ενώ όταν έχουν μια αρνητική να βιώνουν συνέπειες και όχι τιμωρία.

Για να σκεφτούν και να αυτο-εξετάσουν τη συμπεριφορά τους όταν αυτή δεν ήταν σωστή τους δίνουμε περιόδους TIME OUTS, δηλαδή την ευκαιρία να σκεφτούν τις πράξεις τους και τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει διαφορετικά.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να έχουν υπόψη οι γονείς στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών για την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης είναι η Μη Χρήση Βίας, είτε σωματική ή λεκτική για να πείσουν τα παιδιά να ακολουθήσουν μια συμπεριφορά αλλά πάντα να προσπαθούν να περάσουν μηνύματα μέσω αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Βήματα για να βελτιώσουμε την Επικοινωνία με τα παιδιά μας

 • Να είμαστε Ανοιχτοί να ακούσουμε τις ανάγκες και διλήμματά του παιδιού
 • Να είμαστε ενήμεροι για τα συναισθήματα και την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού
 • Να «Είμαστε Εκεί» για το παιδί μας, να είμαστε Διαθέσιμοι, να έχουμε Ποιοτικό χρόνο μαζί του.

-Πριν μιλήσουμε και συμβουλέψουμε, να Ακούσουμε με Ενσυναίσθηση τις ιδέες, διλήμματα, ερωτήσεις, όνειρα του παιδιού μας….

-Να επιβεβαιώνουμε τα αισθήματα του παιδιού και να προσπαθούμε να απαντούμε έχοντας στο μυαλό μας την ηλικία του, τις συγκεκριμένες ανάγκες του, τη συναισθηματική του κατάσταση, το στόχο που χρειαζόμαστε να πετύχουμε κάθε φορά.

-Να Αναπτύσσουμε την ικανότητα ενός Υγιούς Διαλόγου και Ανταλλαγής Ιδεών με το παιδί μας που θα το βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική του σκέψη, υπευθυνότητα, ελευθερία έκφρασης, και Αυτοεκτίμηση.

 • Να μοιραζόμαστε και να ανταλλάσσουμε ιδέες, απόψεις, προτάσεις με το παιδί μας.. Να προσπαθούμε να προτείνουμε, όχι να επιβάλλουμε, ώστε να βοηθούμε να αναπτύξει την ταυτότητά του, προσωπικότητα και κριτική ικανότητα.
 • Να εμπνεύσουμε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του, (π.χ. Βλέπω ότι είσαι αναστατωμένος, θέλεις να το συζητήσουμε?….).
 • Να Προσπαθούμε να Κατανοήσουμε και Ερμηνεύσουμε την Αντίσταση, Αντίδραση του παιδιού, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του.
 • μαθητή/παιδιού μας. Να τα βοηθούμε και εμπνέουμε και να δημιουργούμε κάποια μαζί.
 • Να είμαστε Ειλικρινείς με το μαθητή/παιδί.
 • Να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στο μαθητή/ παιδί και να μοιραζόμαστε δραστηριότητες που απολαμβάνει ΜΑΖΙ, όπως λογοτεχνία, παιχνίδια, σπορ, επισκέψεις, τέχνη κ.λπ.
 • Να πιστέψουμε στη Θετική Φύση του μαθητή/παιδιού και στην Ανθρώπινη Εξέλιξη. Να σκεφτόμαστε ΘΕΤΙΚΑ και να εμπνέουμε το μαθητή/παιδί να γίνει ένας Θετικός, Αισιόδοξος Στοχαστής.

Share