Για τους άντρες από την άλλη, μολονότι «βομβαρδίζονται» και αυτοί πιά, καθημερινά από τα Μ.Μ.Ε. για τα πρότυπα ομορφιάς του «ιδανικού άντρα», ο βασικός λόγος για να μπουν σε διαιτητικό πρόγραμμα είναι για να προσελκύσουν το αντίθετο φύλο, δίνοντας και αυτοί σημασία στα μηνύματα που δέχονται, χωρίς όμως να τους γίνεται έμμονη ιδέα, όπως στις γυναίκες !

Οι περισσότερες γυναίκες ακολουθούμε μια παροδική, αυστηρή δίαιτα & εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής για λίγους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς πάντα να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και τελικά αισθανόμαστε ακόμα λιγότερη αυτοπεποίθηση, αποκτούμε ψυχοσωματικά προβλήματα ή/και οδηγούμαστε κάποιες φορές στη μελαγχολία & κατάθλιψη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η «εξιδανικευμένη, ψεύτικη εικόνα» της γυναίκας είναι βαθιά ριζωμένη, ακόμα από την παιδική, εφηβική ηλικία. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 97% των γυναικών μιλούν άσχημα για ένα τουλάχιστον εξωτερικό τους χαρακτηριστικό, ή/και θέλουν να αλλάξουν σίγουρα μερικά στοιχεία της εμφάνισής τους.
Όπως προαναφέρθηκε, τα κορίτσια από μικρή ηλικία βιώνουν άγχος και ανασφάλεια με το βάρος τους και σχηματίζουν την άποψη πως τα παραπανίσια κιλά είναι κάτι αρνητικό και το αδύνατο σώμα είναι το ιδανικό! Επίσης, πειραματίζονται με διάφορες δίαιτες και περνούν από πολλά στάδια, όσον αφορά την εικόνα του σώματός τους.
Τι τροφοδοτεί όμως αυτή την εμμονή ? Τρεις παράγοντες είναι καθοριστικοί στην αρνητική εικόνα του σώματος των κοριτσιών/ γυναικών:
•Μηνύματα που δέχονται από Γονείς (ιδιαίτερα τις Μητέρες): Πολλές μητέρες κάνουν δίαιτα και έχουν συνεχή ενασχόληση με το σώμα και την εξωτερική τους εικόνα, με αποτέλεσμα αυτό το μήνυμα να το περνούν από πολύ νωρίς στα κορίτσια τους. Ακόμα κι όταν δεν τη χρειάζονται, κάνουν τα κορίτσια τους να πιστεύουν ότι χρειάζονται δίαιτα και γυμναστική, νομίζοντας ότι όσο πιο αδύνατες είναι τόσο το καλύτερο. Αυτό κάνει τα κορίτσια να αναπτύσσουν «εμμονές» και διατροφικές διαταραχές, να αποκτούν μια λανθασμένη εικόνα για το τι είναι υγιές και ιδανικό και να αποκτούν ακόμα και προβλήματα σωματικής και ψυχολογικής υγείας.
•Μηνύματα που δέχονται από άλλες φίλες & περιβάλλον (Peer pressure): Πολλές φορές οι φίλες και «κολλητές» που έχουν εμμονή και ενασχόληση με το βάρος και την εικόνα του σώματος «επηρεάζουν αρνητικά» τα κορίτσια, ιδιαίτερα στην εφηβεία, τους μεταδίδουν αρνητικά μηνύματα, διαρκές άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ψυχοσωματική πίεση.
•Μηνύματα από Μ.Μ.Ε/ internet/ blogs etc.: Όσο τα κορίτσια και αργότερα οι γυναίκες βλέπουν «τέλεια, εξιδανικευμένα, ψεύτικα» σώματα στα Social media, τόσο περισσότερο θέλουν να μοιάσουν με εκείνα. Παρόλο που γνωρίζουν ότι ίσως τα μοντέλα που βλέπουν να μην είναι τόσο ρεαλιστικά, εντυπωσιάζονται και επηρεάζονται. Η προβολή του αδύνατου έως «σκελετωμένου» σώματος των μοντέλων ως το ιδανικό, παροτρύνει τα πιο πολλά κορίτσια/γυναίκες να θέλουν να το αποκτήσουν, κάνοντας υπερβολικές «θυσίες», αυστηρές δίαιτες, εντατική γυμναστική για να έχουν το σώμα των ονείρων τους, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Τα πρότυπα που προβάλλονται και ο συγκεκριμένος, μη ρεαλιστικός σωματότυπος και η «ψεύτικη εικόνα» δημιουργούν άγχος στις γυναίκες, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ακόμα και κατάθλιψη.
Όσο πιο νωρίς οι γυναίκες, μητέρες και κορίτσια συνειδητοποιήσουμε τις πλασματικές, ψεύτικες εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και απομακρυνθούμε από τη ψευδαίσθηση του ιδανικού σώματος, τόσο θα μπορέσουμε να σώσουμε τη ψυχική και σωματική μας υγεία. Αν δεν συμβεί αυτό, η αναζήτηση του «τέλειου» θα οδηγήσει στην απώλεια του ίδιου μας του εαυτού.
Πρέπει οι γυναίκες, μητέρες να βοηθήσουμε τα κορίτσια μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι η εξωτερική ομορφιά είναι υποκειμενική και να μη συγκρίνουμε το σώμα και εαυτό μας με εκείνο των άλλων. Π.χ. μπορεί κάποια γυναίκα να έχει παραπανίσια κιλά, αλλά να είναι όμορφη και γοητευτική, με υπέροχη προσωπικότητα, αυτοπεποίθηση και αυτό να την κάνει ειλικρινά ελκυστική και αποδεκτή.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν υποστηρίζουμε την ανεξέλεγκτη διατροφή και έλλειψη σωματικής άσκησης, αλλά όχι σε σημείο να γίνεται εμμονή. Η καλή διατροφή και σταθερή γυμναστική σαν τρόπο ζωής, η θετική σκέψη, η αισιοδοξία και ενασχόληση με πράγματα που μας ενδιαφέρουν και εκφράζουν, είναι μοναδικοί τρόποι ώστε μια γυναίκα να είναι και όχι μόνο να φαίνεται όμορφη , ισορροπημένη, υγιής και ευτυχισμένη.
«Το σημαντικό είναι κάθε γυναίκα να συνειδητοποιήσει τι αξίζει σαν προσωπικότητα, σαν γυναίκα και σαν άτομο γενικότερα !»
Κάθε γυναίκα πρέπει να αρχίσει να βλέπει τον εαυτό της ουσιαστικά και ειλικρινά, όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε να είναι, να αγκαλιάσει τον εαυτό της με ειλικρίνεια και αποδοχή. Να τονώσει και να πιστέψει στον εαυτό της. Να μην εστιάζεται μόνο στην εξωτερική της εικόνα αλλά και στα ιδιαίτερα γνωρίσματα του χαρακτήρα της. Με πίστη, θετική διάθεση, αισιοδοξία και αυτοσεβασμό θα μπορέσει να ξαναφτιάξει την εμφάνισή της και θα ξαναγίνει ελκυστική και επιθυμητή πρώτα για τον ίδιο της τον εαυτό και μετά για όλους τους άλλους.
Άλλωστε όπως έχουμε πει : “Οι άλλοι πολλές φορές γίνονται ο ‘καθρέφτης’ των δικών μας συναισθημάτων”!