Οι σύχρονοι άνθρωποι είμαστε απορροφημένοι με την δουλειά και τους ρυθμούς της ζωής μας συχνά θεωρούμε πολλά πράγματα δεδομένα & σπάνια βρίσκουμε τον χρόνο να εκφράσουμε την ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ μας για τα μικρά & μεγάλα αγαθά που έχουμε!

Πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρουν, όπως η ομάδα του Dr Howard Benson, του Harvard University & του Dr. R. Emmons: “ Όσοι εκφράζουν καθημερινά Ευγνωμοσύνη σε διαφορους τομείς της ζωής τους είναι 10% περισσότερο χαρούμενοι, αυξάνουν την ποιότητα της Υγείας τους κατά 25%, μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά 35% και αισθάνονται 10% λιγότερο πόνο

           

Τι είναι η ευγνωμοσύνη;

Ο ψυχολόγος Dr. Robert Emmons που μελετάει την ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ τα τελευταία 15 χρόνια την ορίζει ως : » Ένα απαραίτητο συναίσθημα ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ της ΑΞΙΑΣ της ζωής μας «. 

Οταν είσαι ευγνώμων & εκτιμάς όλα όσα έχεις, τότε είσαι περισσότερο γενναιόδωρος, αισιόδοξος, χαρούμενος & υγιής. Eπίσης αγαπάς περισσότερο και συγχωρείς πιο εύκολα! Αντίστοιχα, οι φίλοι, η οικογένειά σου και όλοι όσοι σε περιβάλουν βιώνουν τον καλύτερο εαυτό σου και αισθάνονται περισσότερη εμπιστοσύνη απέναντί σου”! Dr. Emmons

Oι ερευνητές, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι & Ιατροί του Harvard Medical Sτης ομάδας του Dr HERBERT BENSON, ιδρυτή του Ινστιτούτου MIND/BODY MEDICAL Institute του Mass General Hospital (μαζί με τους Dr. Jon Kabbat –Zinn, του Mindfulness & Dr. Daniel Goleman, του E.Q), υποστηρίζουν ξεκάθαρα:

Aν αναζητάμε καλύτερη ΥΓΕΙΑ περισσότερη ΕΥΤΥΧΙΑ, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ουσιαστικές ΣΧΕΣΕΙΣ το ΚΛΕΙΔΙ είναι η «ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ«

                 

Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ μας χαρίζει 8 ΔΩΡΑ – ΟΦΕΛΗ για να βελτιώσουμε ουσιασιστικά τη ζωή μας!

 1. Bοηθάει να εστιάζουμε και να τιμάμε το ΠΑΡΟΝ και όλα όσα έχουμε!
 2. Αποτελεί το ΑΝΤΙΔΟΤΟ σε κάθε είδους αρνητικά συναισθήματα, όπως ζήλεια, λύπη, φόβο, θυμό & καταπολεμά το στρες & το άγχος.
 3. Μας κάνει πιο Χαρούμενους και Αισιόδοξους! Όταν εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη σου, γίνεται μία διαδικασία στον εγκέφαλό μας, η οποία μας κάνει περισσότερο χαρούμενους και αισιόδοξους. Έτσι αποκτάμε μεγαλύτερη & καλύτερη ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
 4. Βοηθάει να χτίζουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις με τον εαυτό μας & τους άλλους! Ερευνες υποστηρίζουν πως η ευγνωμοσύνη αυξάνει τις κοινωνικές δεξιότητες & επαφές και κάνει τις Διαπροσωπικές μας ΣΧΕΣΕΙΣ πιο ουσιαστικές. Παράλληλα μας κάνει “καλύτερους ποιοτικά άνθρωπους”, καθώς σκεφτόμαστε λιγότερο τον εαυτό μας, βοηθάμε τους συναθρώπους μας δίνοντας τους Ενσυναίσθηση & Υποστήριξη ! Σαν αποτέλεσμα οι γύρω μας, μας εκτιμούν περισσότερο και αποκτάμε μεγαλύτερο ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ & ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ!
 5. Προστατεύει την ΥΓΕΙΑ μας & Βελτιώνει την ποιότητα του ΥΠΝΟΥ μας!

Έρευνες υποστηρίζουν πως η ευγνωμοσύνη αυξάνει την Υγεία & Ζωτικότητα, την Αισιοδοξία και το αίσθημα Ελπίδας & μειώνει το ψυχικό & σωματικό πόνο ! Σαν αποτέλεσμα μας βοηθάει ψυχολογικά & ηθικά και μας κάνει περισσότερο ανθεκτικούς, δυνατούς, υγιείς και ευτυχισμένους.

Αν πριν κοιμηθούμε σκέφτούμε πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμωνες, τότε βοηθάμε τον οργανισμό μας να χαλαρώσει.  Έρευνες αποδεικνύουν πως η ευγνωμοσύνη αυξάνει την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου & της ζωής μας !

Η ευγνωμοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο για να βελτιώσεις την ζωή και την ευτυχία μας. Και είναι στο χέρι μας να το κατανοήσουμε !

 1. Βελτιώνει την αποδοτικότητά μας !

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως η αποδοτικότητα ενός υπαλλήλου αυξάνεται, όταν ο ανώτερός του εκφράζει την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του. Όταν νιώθεις ότι σε εκτιμούν, αποδίδεις καλύτερα & αυξάνεις την παραγωγικότητά σου.

 1. Ενδυναμώνει το αίσθημα της ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ & καλλιεργεί τη Συναισθηματική μας Νοημοσύνη, E.Q.!

Η ευγνωμοσύνη έχει την δύναμη να μειώνει τα τοξικά και αρνητικά συναισθήματα, όπως τη ζήλια & την αρνητικότητα και να μας βοηθάει να δίνουμε έμφαση στα θετικά.  

 1. Αναπτύσσει την Προσωπικότητά μας και καλλιεργεί το ΠΝΕΥΜΑ & ΗΘΟΣμας !

Όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη αισθάνόμαστε, τόσο πιο πολύ καλλιεργούμε τον εσωτερικό μας κόσμο, εξελίσσόμαστε και γίνόμαστε Καλύτεροι Άνθρωποι.

Η ευγνωμοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο για να βελτιώσουμε την ζωή και την ευτυχία μας.

               

Προτάσεις για να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου καθημερινά:

 • Αφιέρωσε 5 λεπτά την ημέρα και γράψε σε Ημερολόγιο μικρές & μεγαλύτερες Ευγνωμοσύνες ( μία ωραία βόλτα στη φύση, μια ουσιαστική συζητηση, η παρουσία σημαντικών φίλων, ανθρώπων στη ζωή μας, την υγεία μας και τωνανθρώπων που αγαπάμε…κτλ)
 • Κάνε κάθε μέρα στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: “Γιατί είμαι ευγνώμων; “Γράψε ότι σου έρθει στο μυαλό. Μπορεί να είναι πράγματα που συμβαίνουν μέσα στην ημέρα σου, (όπως για παράδειγμα η στήριξη της ομάδας σου ή η αγάπη του συντρόφου σου ή ακόμα και πιο απλά πράγματα όπως για παράδειγμα μία βόλτα στην παραλία, στη φύση….. )

                

 • Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς & κάθε πρωί αφού ξυπνήσεις, βάλε το χέρι στην καρδιά σου, εστίασε στην αναπνοή σου και σκέψου 3 πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνή και γράψτα στο ημερολόγιο σου!

Share