Εδώ κι αρκετούς μήνες μία είναι η κυρίαρχη έννοια όλων μας, παγκοσμίως… Covid-19. Ένας ιός που έχει φέρει στην κυριολεξία τα πάνω κάτω στις ζωές μας. Kι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις – ελπίδες ήταν ότι την καλοκαιρινή περίοδο ο ιός θα «έσβηνε» λόγω ζέστης, δυστυχώς διαψεύστηκαν.

Ο κορωνοιός συνεχίζει να ταλαιπωρεί όλη την υφήλιο. Πολλά όχι μόνο τα κρούσματα,  αλλά και όσοι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Αν κάτι με παραξενεύει σε όλη αυτή την δύσκολη, απαιτητική περίοδο που διανύουμε, είναι η ανώριμη αντιμετώπιση κάποιων ανθρώπων που είτε θεωρούν πως δεν υπάρχει ο ιός, είτε βάζουν σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο του εαυτού τους, αλλά και των υπολοίπων. 

Ο covid-19 μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους. Δεν κάνει διακρίσεις. 

Καθώς δεν γνωρίζουμε έως πότε θα κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας, καλό και συνετό είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Να κρατάμε αποστάσεις, να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι δικές μας κινήσεις ορίζουν όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και των συνανθρώπων μας.

Πέντε μήνες πριν, ξεκίνησε η πρώτη στήλη του κλικ, #μένουμε_ασφαλείς, για τον κορωνοιό. Ακολούθησαν άλλες δύο (#βγαίνουμε_από_το_σπίτι & #καλοκαίρι&covid19) και συνεχίζουμε με την τέταρτη στήλη,  #φθινόπωρο&covid19, με σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους για θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον covid-19. Οι ερωτήσεις μας αλλάζουν και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις εξελίξεις.

Ας δούμε την άποψη της κας Τζίνας Θανοπούλου.

Τι πιστεύετε για τους “ψεκασμένους συνομωσιολόγους” που όχι μόνο αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού αλλά παρακινούν τον κόσμο να μην παίρνει μέτρα προστασίας;

Πιστεύω για τους “ψεκασμένους συνομωσιολόγους” που αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού και παρακινούν το κοσμο να μην παιρνει μέτρα προστασίας ότι εκδηλώνουν μια πολύ Ανώριμη Συμπεριφορά.

 

Έχετε να μας διηγηθείτε κάποιο περιστατικό ανεύθυνης συμπεριφοράς στο οποίο ήσασταν μάρτυρες ;

Ναι βεβαίως ! Μπορώ να περιγράψω  ένα από τα πολλά περιστατικά που βίωσα το καλοκαίρι, γυρίζοντας από κάποιο νησί. Στο πλοίο ήταν μια παρέα νέων που ταξίδευαν μαζί, δυστυχώς δεν κρατούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, ούτε φορούσαν  “προσεχτικά” τις μάσκες τους, δηλαδή  πάντα η μύτη τους ήταν έξω από τη μάσκα….  Τους έκαναν οι άλλοι συνεπιβάτες παρατηρήσεις και αυτοί γελούσαν και κορόιδευαν.  Συμμορφωνόντουσαν μόνο για λίγο όταν ερχόνταν κάποιος από το πλήρωμα για έλεγχο για να αποφύγουν το πρόστιμο, αλλά μόλις οι υπεύθυνοι απομακρυνόντουσαν, πάλι επαναλάμβαναν την ίδια ανώριμη συμπεριφορά…….

 

Θα κάνετε εμβόλιο όταν θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του τρέχοντος έτους όπως ανακοινώθηκε;

Επειδή προέρχομαι απο ιατρική οικογένεια και έχω εμπιστοσύνη στους σοβαρούς ιατρούς και στην έρευνα αξιόπιστων επιστημόνων & ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, Ναι θα το έκανα ! ‘Οχι αμέσως αλλά μετά από μερικούς μήνες, αφού θα περνούσε  “the first trial period” και θα ειχε ολοκληρωθεί η έρευνα….!

 Εκτός από τη μάσκα που είναι απαραίτητη για την προστασία από τον ιό, θεωρείτε ότι θα έπρεπε να παρθούν κι άλλα μέτρα στα σχολεία – όπως λιγότερα παιδιά ανά τμήμα- ή δεν είναι αναγκαία ;

Βεβαίως, πιστεύω ότι πέρα από τη μάσκα, πρέπει να παρθούν και άλλα ΜΕΤΡΑ στα σχολεία – όπως: συχνή χρήση αντισηπτικών, λιγότερα παιδιά ανά τμήμα, αποστάσεις στα θρανία, διαλείμματα μόνο σε εξωτερικούς χώρους με λιγοτερα παιδιά κάθε φορά και αποφυγή ομαδικών παιχνιδιών, σπορ & εκδηλώσεων. Επίσης θα συνέστηνα την αποφυγή μεγάλου αριθμού ομαδικών συγκεντρώσεων παιδιών, εκπαιδευτικών και γονεών.

Το link για το συγκεκριμένο άρθρο είναι: https://www.klik.gr/gr/el/fthinoporo-covid-19/tzina-thanopoulou-pisteuo-oti-pera-apo-ti-maska-prepei-na-parthoun-kai-alla-metra-sta-scholeia/?fbclid=IwAR3BHTCfsygQTGQh7yIEzjacyQpl3hLqZnHL9sKLLadQjoDUuNF4z33Iy3U

Share