ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ 

Ένα άτομο μπορεί να βιώνει συναισθήματα μοναξιάς & κατάθλιψης, γιατί έχει μάθει να βασίζει την προσωπική του ικανοποίηση & ισορροπία μόνο στους άλλους, ιδιαίτερα στον σύντροφο του. Όταν ο/η σύντροφος αλλάξει τις προτεραιότητες & τον τρόπο της έκφρασης του, ή αλλάξει τις αξίες του & ανάγκες του, το άτομο νοιώθει ότι καταρρέει γιατί χάνει «το σημείο αναφοράς του», την πιο ουσιαστική του επένδυση. Το άτομο νιώθει προδομένο, εγκαταλελειμμένο, γιατί ο/η σύντροφός του νιώθει ότι το έχει αφήσει «μόνο» συναισθηματικά & πρακτικά, βάζοντας προτεραιότητα στις δικές του ανάγκες. Επίσης, μπορεί να νιώθει πληγωμένο γιατί πιστεύει ότι ο/η σύντροφος δεν «το ακούει ουσιαστικά» & «αδιαφορεί» για τις δικές του ανάγκες. Βιώνει έτσι έντονα αισθήματα κατάθλιψης, πόνου και απελπισίας.

Άραγε φταίει μόνο ο/η σύντροφος που άλλαξε τις προτεραιότητες του ή ευθύνεται και τελικά και το ίδιο το άτομο που επένδυσε τόσο πολύ σε κάποιον άλλο, αγνοώντας τις προσωπικές ανάγκες του;

Όταν βάζουμε μονίμως τις ανάγκες των άλλων σε προτεραιότητα και αγνοούμε τις προσωπικές μας, φτάνουμε σε σημείο να χάνουμε επαφή με τις ανάγκες του αληθινού, εσωτερικού εαυτού μας. Τότε βέβαια η κατάθλιψη είναι ένα αποτέλεσμα. Ο εσωτερικός του εαυτός καταπιέζεται τόσο πολύ, ώστε φτάνει στα όρια της απόγνωσης ! Δεν ευθύνεται όμως αναγκαστικά μόνο ο άλλος αλλά και το ίδιο το άτομο που το επέτρεψε.

Το άτομο πρέπει, πριν αλλά και κατά την διάρκεια της σχέσης, να διατηρεί την ταυτότητα του, να σέβεται και να ικανοποίει και τις δικές του προσωπικές ανάγκες, πέρα τις ανάγκες του συντρόφου του. Με αυτό το τρόπο διατηρεί τη προσωπική του υγεία και ψυχική ισορροπία.

Για να αποβάλλει, λοιπόν, όλα τα αρνητικά συναισθήματα της κατάθλιψης και απόγνωσης, πρέπει το άτομο να αρχίσει να ανακαλύπτει και να ικανοποιεί και τις δικές του επιθυμίες. Να βγει από μια παθητική στάση ζωής και να αποφασίσει να ζήσει στην κεντρική σκηνή της ζωής του. Να γνωρίσει και ικανοποιήσει αληθινό εαυτό του. Αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι μία ζωή εξαρτώμενο και θα βιώνει κατάθλιψη, απελπισία και πόνο.

 Επίσης, το άτομο οφείλει να επικοινωνήσει με το σύντροφό του για το πώς αισθάνεται, καθώς και τι επιθυμεί. Ταυτόχρονα να ανακαλύψει και να δοκιμάσει τις ικανότητές του. Έτσι θα πιστέψει στον εαυτό του!

Όταν εμείς πιστεύουμε ότι αξίζουμε μια γεμάτη & ικανοποιημένη ζωή & την διεκδικούμε, τότε μόνο μπορούμε να «πείσουμε» & τον άλλον να σεβαστεί τις ανάγκες και προτεραιότητες μας, καθώς και εμείς τις δικές του. Έτσι δημιουργούμε μια ισότιμη, ισορροπημένη, ικανοποιητική και για τους δύο σχέση.

Share