Πώς να διαχειριστούμε την αδελφική ζήλια

zileia_sta_paidiaH Αδελφική ζήλια & τσακωμός, (στα αγγλικά λέγεται Sibling Rivalry ), είναι κάτι πολύ κοινό & συνηθισμένο. Σε κάθε ηλιακή φάση τα παιδιά τσακώνονται για διαφορετικούς λόγους και για διαφορετικές αιτίες. Τα αδέλφια στη μικρή ηλικία τσακώνονται για να διαφυλάξουν το ρόλο τους μέσα στην οικογένεια και τα δικαιώματα τους και να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ιδιαίτερα αν υπάρχει ένα πιο μικρό αδελφάκι ή αν έχει έρθει ένα καινούργιο παιδί στην οικογένεια, και τα μεγαλύτερα νιώθουν ότι πρέπει να μοιραστούν τη προσοχή & την αγάπη των γονιών, αρχίζουν οι τσακωμοί και οι παράλογες απαιτήσεις ώστε να πάρουν την προσοχή που θέλουν και έχουν συνηθίσει και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και τη θέση τους στην οικογένεια. Ο γονείς σε αυτή τη φάση πρέπει να διαβεβαιώσει τη δεδομένη αγάπη του προς το κάθε παιδί, αλλά ταυτόχρονα πρέπει και να τα οριοθετήσει.

Μιλώντας στο παιδί με αγάπη, υπομονή & ηρεμία, μπορούμε να το μήνυμα ότι: «Καταλαβαίνω ότι έχεις ανάγκη την αγάπη μου και προσοχή μου, θέλω να ξέρεις ότι σε αγαπώ πολύ ότι και να γίνει, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι έχουμε και τον αδελφό / ή σου που είναι πιο μικρός/ή και έχει και αυτός/ή ανάγκες. Τον/την αγαπώ και αυτόν/ή πολύ και είμαστε εδώ να σας προσφέρουμε το καλύτερο. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό με τσακωμούς. Αν θέλεις κάτι ζήτησέ το με καλό τρόπο, ώστε να βρεθεί μια λύση με ήρεμο τρόπο. Αν ο αδελφός κάνει κάτι που σε κάνει να νιώθεις ότι σε αδικεί και σε πληγώνει, πάλι μπορείς να έρθεις να το συζητήσουμε όλοι μαζί να βρούμε μια σωστή λύση και για τους δυο. Το να μαλώνετε, να φωνάζετε για να πάρετε αυτό που θέλετε, όχι μόνο φέρνει εκνευρισμό, & θυμό, αλλά δεν καταφέρνεις ούτε εσύ, ούτε και αυτός να κερδίσετε κάτι.»

Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η Αγάπη, η Οριοθέτηση & η καλή έγκαιρη Επικοινωνία είναι τα κλειδιά για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με τους τσακωμούς μεταξύ τους.

Share